Równanie trygonometryczne - sprawdzenie
Licealista123: Równanie trygonometryczne − sprawdzenie
Witam mam oto taki przykład :
cos
2x + 2sinx = 1
cos
2x + 2(1−cosx) = 1
cos
2x − 2cosx + 1 = 0
cosx = v
v
2 − 2v + 1 = 0
Δ = 0
v = 1
czyli cos x = 1
Książka podaje wynik x = kπ , k ∊ C
No ale jak za k damy 1 to wyjdzie π = −1
Więc powinno chyba być cos x = 1 v cos x = −1
Tylko z niczego mi to tutaj nie wychodzi

Więc ?
6 sty 17:35
Licealista123: No chyba żeby zrobić tak :
cos
2x − 2cosx = −1
cosx(cosx − 2) = −1
cosx = −1 v cosx = 1
ale dlaczego z tej pierwszej metody nie wychodzi to ?
6 sty 17:42
Tad:
... w drugim wierszu −:(
sinx ...to nie 1−cosx
6 sty 17:42
Tad:
można tak
2sinx=sin
2x
sinx(sinx−2)=0 ... i wszystko jasne−
6 sty 17:48