będę bardzo wdzięczny za pomoc ;)
bartekk: biorąc trzy pierwsze , niezerowe wyrazy szeregu Taylora obliczyć przyblizoną wartość funkcji w
zadanym pkt: f(x)= ex2 w pkt x=1,1
6 sty 17:30
bartekk: jest ktoś życzliwy? : / nie wiem kompletnie jak się za to zabrać nie rozumiem nic : / tzn wiem
jak rozwinąc funkcje w szereg Taylora ale nie wiem jak to z tym zrobić
6 sty 17:54
Godzio:
Jak umiesz to rozwiń w 3 pierwsze wyrazy i wstaw x = 1,1
6 sty 17:58
bartekk: ok to pierwszy wyraz to będzie ex2 czy pierwszy wyraz to pierwsza pochodna? czyli
2xex2? potem kolejna pochodna to 2ex2+4x2ex2 i do tego wstawić to 1,1? i dodać te
wszystkie rzeczy do siebie i wyjdzie?
6 sty 18:05
PW: No to znasz to twierdzenie, czy pytasz "jak to się robi"?
6 sty 19:08