Dariusz: Mam wielka prosbe, moze ktos sprawdzic czy dobrze zrobilem jedno zadanie?

Bede
wdzieczny.
Tresc zadania: Wyznaczyc wszystkie pary liczb naturalnych (x,y) dla ktorych liczby
x+1 y+1
---- ------- sa naturalne.
y x
Ja to robie w ten sposob... jako ze dane sa symetryczne zakladam, ze x≥y ... nastepnie
zauwazam, ze dla x>2 zachodzi x>y... dowod:
Rozpatrzmy dwa przypadki:
x jest parzyste, jezeli y jest rowniez parzyste mamy x+1 / y = calkowite, czyli
nieparzysta przez parzysta jest calkowita, co jest niemozliwe.
x i y sa nieparzyste. wtedy mamy, ze pewna parzysta liczba 2n jest podzielna przez liczbe
2n-1 co oczywiscie jest niemozliwe dla 2n>2
Tak wiec, niech x>y budujemy uklad kongruencji
x+1 przystaje do 0 mod y
y+1 przystaje do 0 mod x
Jako, ze liczba y jest mniejsza, musi byc y+1 = x... wtedy mamy,ze
y+2 / y jest calkowite czyli 2 jest podzielne przez y, tak wiec max y = 2...jako ze y+1 =
x max dla x wynosi 3...
Teraz pozostaly nam przypadki gdzie x<3...droga bezposredniego sprawdzenia wykazujemy, ze
pozostalymi parami sa: (1,1) (2,1) (1,2) (2,3) (3,2)
1 sie 19:44
Jakub: Trochę zakręcone jak dla mnie rozwiązanie, ale wydaje mi się, że jest dobre.
Podsumowując:
1. Szukasz par liczb x, y. Jeżeli para (x,y) będzie rozwiązaniem, to para (y,x) też
będzie rozwiązaniem, ze względu na symetrie. Narzucasz więc sobie warunek, x≥y.
2. Dowodzisz, że dla x>2, x>y, czyli z warunku, że
y+1
---- to naturalna liczba wychodzi, że y+1=x w ten sposób znajdujesz parę (3,2).
x
Tylko para (3,2) daje (y+1)/x naturalne (przy warunku, że x>2 i x>y). Ze względu na
symetrie para (2,3) też jest rozwiązaniem.
3. Sprawdzasz dla x=1 i wychodzą pary (1,1), (2,1), (1,2).
W ten sposób rozważyłeś wszystkie możliwe przypadki, a więc znalazłeś wszystkie możliwe
rozwiązania spełniające warunki zadania.
Tak rozumiem twoje rozwiązanie i wydaje mi się ono dobre.
1 sie 22:06
Dariusz: Dokladnie tak, dzieki za pomoc

Niebawem(najprawdopodobniej jutro rano) wrzuce inne
zadanko do sprawdzenia
1 sie 22:11