Wielomiany rozklad na czynniki
Mari-Teri: Witam mam problem z rozkladaniem na czynniki tych wielomianow:
x2 − 1 + (x−1)2
2x2−12
2x3+3x2−2xy2−3y2
25x3−50x2−9xy2+18y2
W dwoch ostatnich przykladach niby wiem co zrobic ale co z y?
6 sty 17:22
Mati_gg9225535:
2x3 + 3x2 − 2xy2 − 3y2 = x2(2x+3) − y2(2x + 3) = (2x+3)(x2−y2) = (2x+3)(x−y)(x+y)
6 sty 17:25
Mati_gg9225535: kolejny tak samo
6 sty 17:25
Mari-Teri: A pozniej w rozwiazaniu wystarczy napisac x1=−1.5 v x2=y v x3=−y?
6 sty 17:26
Dominik: nie. taka nalezy zapisac przy rozwiazywaniu rownania wielomianowego. ty natomiast masz rozbic
wielomian na czynniki, czyli odpowiedzia bedzie (x − x1)(x − x2)(x − x3)...
6 sty 17:30
bezendu: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2x2− |
| =2(x2− |
| )=2(x− |
| )(x+ |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
2x
3+3x
2−2xy
2−3y
2=x
2(2x+3)−y
2(2x+3)=(2x+3)(x
2−y
2)=(2x+3)(x−y)(x+y)
25x
3−50x
2−9xy
2+18y
2=25x
2(x−2)−9y
2(x−2)=(x−2)(25x
2−9y
2)=(x−2)(5x+3y)(5x−3y)
6 sty 17:35
marian: (2x−5y)3
11 lut 12:18
ICSP: pierwszy :
x2 − 1 + (x−1)2 = (x−1)(x+1 + x − 1) = 2x(x−1)
11 lut 12:21
Dgrt: 25x−9y
2 gru 08:37
Fałszywy 6-latek:
z tym to niewiele zrobisz, może miało być 25x2−9y2=(5x)2−(3y)2=(5x−3y)(5x+3y)
2 gru 09:23