POMOCY!!!!
Pola: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty;
A(3,0,−5)
B(1,−2,1)
6 sty 17:19
Janek191:
A = ( 3, 0, − 5)
B = ( 1,− 2, 1)
zatem
→
v = [ 1 − 3, − 2 − 0, 1 − (−5)] = [ − 2, − 2, 6 ]
Mamy równanie parametryczne tej prostej
x = 3 − 2 t
y = 0 − 2 t
z = − 5 + 6 t
−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x = 9 − 6 t
3y = − 6 t
2z = − 10 + 12 t
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
3x + 3y + 2z = − 1
Odp.
x + 3y + 2z + 1 = 0
==========================
6 sty 22:07
Janek191:
Prawidłowa odpowiedź:
3x + 3y + 2z + 1 = 0
======================
6 sty 22:10