Funckja Kwadratowa
Radipo: Funkcja kwadratowa
Oblicz wspolrzedne wierzcholka paraboli bedacej wykresem funkcji
a)f(x)=2x
2+3x
Prosilbym o rozwiazanie bo kompletnie sobie nie radze

Ogarniam juz przeksztalcanie z
kanonicznej na ogolna i na odwrot.
6 sty 17:18
6 sty 17:19
Radipo: a jasniej jak to podstawic bo mi zle wyniki wychodza ...
6 sty 17:21
Dominik: f(x) = ax2 + bx + c
dla twojej funkcji a = 2, b = 3, c = 0. a najlepiej zapisz obliczenia to pokaze ci co jest zle.
6 sty 17:22
Edyta PK: f(x)=2x2+3x
Δ=32−4*2*0=9−0=9
xw=−b2a
xw=−32*2=−34
yw=−Δ4a
yw=−94*2=−98
6 sty 17:28