trygonometria zbior wartosci funkcji
Alois~: Wyznacz zbior wartosci funkcji
y=tg3x − tg2x + tgx −1
policzyłam ale coś nie jest ok
tgx=t
f(t)=t3−t2+t−1
f(−1)= −1−1−1−1= − 4
f(1)= 1−1+1−1= 0
.. a odpowiedz do tego : R
6 sty 17:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie bardzo rozumiem co właściwie chciałeś zrobić ... co Ci daje policzenie f(−1) i f(1) i to
dla f(t) a nie f(x)
6 sty 17:13
Alois~: jak mialem y=−sin
2x+4sinx +12 to wychodzilo takim liczeniem
no chyba że dla tg nie będzie sie liczyc tj i ctg
6 sty 17:16
Alois~: tylko fakt sin jest dla (−1,1) tak a tg ctg juz dla R to o to chodzi ? czy ja juz cos zmyslam
6 sty 17:23
krystek: Sin przyjmuje wartości <−1,1> a tg (−∞,∞) w swej dziedzinie przedstaw w postaci
iloczynowej ( grupowanie)
6 sty 17:25
Alois~: ale to skoro takie wartosci przyjmuje to chyba nie musze wyliczac tego prawda

czy musze ?
6 sty 17:30