Znajdź najmniejszą i nawiększą wartość funkcji f x = sin^2 2x/ sin^4x+ cos^4x
Błażej: Znajdź najmniejszą i nawiększą wartość funkcji f x = sin
2 2x/ sin
4x+ cos
4x . Doszedłem do
porzekształcenia wzoru na 4cos
2xsin
2x/1−4cos
2xsin
2x . Nie wiem co dalej

,,,,,
6 sty 17:06
6 sty 17:07
Błażej: | | sin22x | |
Znajdź najmniejszą i nawiększą wartość funkcji f x = |
| proszę  |
| | sin4x+ cos4x | |
6 sty 17:12
Mati_gg9225535: w mianowniku masz 1− 4cos2xsin2x powiedz czemu 4?
6 sty 17:18
Mati_gg9225535: a nie 2
6 sty 17:21
Błażej: masz rację powinna być dwa ale to dalej nic nie zmienia
6 sty 17:24
Mati_gg9225535: a to ma byc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji w jakims przedziale moze?
6 sty 17:26
Błażej: napisałem Tobię całą treść
6 sty 17:29
Mati_gg9225535: moze teraz z 1 trygonometrycznej podstaw za cos2x = 1−sin2x bedziesz mial jedną niewiadomą,
potem z osobna zajac sie licznikiem kiedy przyjmuje wartosc najwieksza kiedy najmniejsza, z
mianownikiem to samo no i wartosc najwieksza calej funkcji gdy licznik ma wartosc najwieksza a
mianownik najmniejsza a wartosc najmniejsza funkcji odwrotnie − licznik najmniejszy a
mianownik najwiekszy
6 sty 17:39
Mati_gg9225535: podstawic mozesz za sin2x = t ; t∊ <0,1>
6 sty 17:40
ZK: Musisz policzyc to z pochodnych − przedzial <0,2π>ma byc?
7 sty 00:17
20 kwi 23:47