Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac.
Klaudia: Dany jest wielomian W(x)= x3 − 6x2 + P(x) + Q(x). Wyznacz P i Q i znajdź jego pierwiastki,
wiedząc że ich stosunek wynosi 1 : 2 : 3. Proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak sie za to
zabrac.
6 sty 16:50
Klaudia: Czy ktoś wie jak to rozwiązac

?
6 sty 16:58
Eta:
Czy na pewno dobrze napisałaś treść"?
czy: W(x)= x3−6x2+p*x+q
6 sty 17:00
Klaudia: tak, sorki ma byc tak jak napisałaś Eta czyli : W(x) = x3 − 6x2 + px + q
6 sty 17:03
Klaudia: Czy wiesz jak to rozwiązac teraz może?
6 sty 17:08
Eta:
Echhh z Wami

oznaczmy te pierwiastki zgodnie z treścią : x
1 , x
2=2x
1 , x
3= 3x
1
W(x)=ax
3+b
2+cx+b
| | −b | |
to ze wzoru Viete'a x1+x2+x3= |
| |
| | a | |
czyli otrzymasz: x
1+2x
1+3x
1= 6 ⇒ 6x
1=6 ⇒ x
1=1
to
x1=1 , x2=2, x3=3
Na przyszłość pisz poprawnie treść, jeżeli oczekujesz poprawnego rozwiązania
6 sty 17:10
Klaudia: Naprawdę dzięki za wszystko
6 sty 17:11
Eta:
Dokończ: W(x)=(x−1)(x−2)(x−3) = .......... wymnóż , uporządkuj
i odczytaj p=... i q=...
6 sty 17:12
Dominik: Eta, nie wiem czy rozsadne jest stosowanie wzorow viete'a. sa bardzo fajne i wiele ulatwiaja,
ale nie ma ich W OGOLE w programie licealnym.
6 sty 17:13
Dominik: mowa oczywiscie dla wzorow viete'a dla wielomianow wyzszych niz 2 stopnia
6 sty 17:13
Eta:
Poprawiam chochlika ( bo porządek musi być

W(x)=ax
3+bx
2+cx+d
6 sty 17:14
Eta:
@
Dominik
Każdy wybiera to, co chce

.........
6 sty 17:15