granica ciagu
kages: Witam prosilbym o sprawdzenie zadania i poprawienie błedów.
| lim | | 2n−3 | | 8n3−18n2+54n−27 | |
| =( |
| )3= |
| = |
| n→∞ | | 3n+1 | | 27n3+9n2+9n+1 | |
| | (8n−18) | | | | 8 | |
= |
| =( |
| = |
| |
| | (27n−9) | | | | 27 | |
6 sty 16:49
krystek: | | n3(2+3n | | 2 | |
lub |
| =( |
| )3 |
| | n3(3+1n | | 3 | |
6 sty 16:53
krystek: nie dopisałam do potęgi 3
6 sty 16:54
kages: Zadanie jest dobrze rozwiazane ?, bo mam same przyklady bez odpowiedzi i nie mam jak sprawdzic
wynikow
6 sty 16:55
krystek: tak , dobrze , tylko pokazałam Tobie szybszy sposób
6 sty 16:57
kages: Uff czyli mniej wiecej zrozumialem , dziekuje za pomoc , milego dnia : )
6 sty 16:58
krystek: Również.
6 sty 16:58
kages: | | lim | | 1 | | 1 | |
a w tym zadaniu? |
| = |
| = |
| = |
| | n→∞ | | 3n−(√9n2+6n−15) | | | |
6 sty 17:13
krystek: tak , tylko dla przejrzystości w mianowniku n(3−√........)
6 sty 17:18