matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Marek:
tylko jedno krótkie pytanie: jak mam calkę:
3
∫t
2
+t
3
=
2
3
3
1.
∫t
2
+
∫t
3
2
2
czy
3
2.
∫t
2
+∫t
3
2
6 sty 16:42
Mila:
3
∫(t
2
+t
3
)dt=
2
3
=
*(∫t
2
dt+∫t
3
dt) i dalej jak wolisz albo mnożysz całki (prawo rozdzielności...) i
2
liczysz całki
3
albo w nawiasie liczysz całki i potem mnożysz przez
2
6 sty 16:59