2 wielomiany
xyz: Rozwiąż równanie:
a) x3 + x2 − 2 = 0
b) 2x3 + 3x2 +3x +1 = 0
Nie mam pomysłu :<..
6 sty 16:19
ICSP: a) w(1) = 0 − dziel przez (x−1)
| | 1 | | 1 | |
b) w(− |
| ) = 0 − dziel przez (x+ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
6 sty 16:28
Mati_gg9225535:
a) grupowanie:
x
3 − x
2 + 2x
2 − 2 = 0
x
2(x−1) + 2(x
2 − 1) = 0
dalej chyba proste
6 sty 16:29
Krzysiek : Np w przykladzie a suma wspolczynnikow wielomianu wynosi 0 wiec pierwiastkiem wielomianu
bedzie 1 . TO teraz x3+x2−2 podziel przez (x−1) i dalej walcz
6 sty 16:35
xyz: zrobione, dzięki wam, dobre człowieki!
6 sty 16:46