Trygonometria
Arek : dla jakich wartości parametru k równanie
2sin(x−π/3) = 2|k − 12 | − 5 ma rozwiązanie
no i mam równanie −2≤2|k − 12 | − 5≤2
mi wychodzi k∊<2,3> nie wiem czy jest dobrze, nie mam odpowiedzi, sprawdzi ktoś ?
6 sty 16:19
Mati_gg9225535: moze napisz jak robiles, mi wyszlo inaczej wiec sprawdzimy co i jak po kolei
6 sty 16:25
Arek : ok

1
−2≤ 2k − 1 −5 ≤2
−2< 2k − 6 < 2
4 < 2k <8
2<k
8 >k więc k∊<2,8>
2.
−2 ≤−2k + 1 <2
2<−2k<6
12 ≥k
3≤ k k∊<
12,3>
1
2 k∊<2,3>
6 sty 16:30
Arek : *na końcu 1 2 k<2,3>
6 sty 16:31
Mati_gg9225535: a wartość bezwzględna ?
6 sty 16:32
Arek : w pierwszym przypadku rozpisałem jako 2k−1 a w drugim −2k + 1
6 sty 16:33
Mati_gg9225535: no dobra to ja zrobilem tak:
| | π | | 1 | |
2sin(x− |
| ) = 2|k− |
| | − 5 //2 |
| | 3 | | 2 | |
| | π | | 1 | | 5 | |
sin(x− |
| ) = |k− |
| | − |
| |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
∊<−1,1>
| | 1 | | 5 | | 1 | | 5 | |
|k− |
| | − |
| ≥ −1 ⋀ |k− |
| | − |
| ≤ 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 7 | |
|k− |
| | ≥ |
| ⋀ |k− |
| | ≤ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | | 7 | | 1 | | 7 | |
k− |
| ≥ |
| ⋀ k− |
| ≤ − |
| ⋀ k− |
| ≤ |
| ⋀ k− |
| ≥ − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
k ≥ 2 ⋀ k ≤ −1 ⋀ k ≤ 4 ⋀ k ≥ −3
6 sty 16:47
Mati_gg9225535: pomylilem znaczki

(k − 1/2 ≥ 3/2
v k−1/2 ≤ −3/2 )
⋀ ( k−1/2 ≤ 7/2
⋀ k−1/2 ≥ −7/2)
i tak dalej,
a wynik mam:
k ∊ <−3 , −1> ∪ <2,4>
6 sty 16:49
Arek : wydaje się w porządku

to gdzie ja błąd zrobiłem ?
6 sty 16:51
Mati_gg9225535: ale Twoje tez wydaje mi sie w porzadku

przyjrze sie jeszcze raz
6 sty 16:52
Mati_gg9225535: ok widze 1, nie podzieliles tej 8 przez 2

szukam dalej
6 sty 16:54
Mati_gg9225535: w 1o
6 sty 16:54
Arek : w 2 / 2 to 1 a nie 1/2
6 sty 16:56
Mati_gg9225535: a w 2o zle podzieliles
2 ≤ −2k ≤ 6
−1 ≥ k ≥ −3
i sie juz zgadza
6 sty 16:57
Mati_gg9225535: 
uff po problemie
6 sty 16:57
Arek : ok już jest spoko, tylko czemu nie biorę części wspólnej tylko 2 sumę ?
6 sty 16:58
Mati_gg9225535:
bo pomiedzy masz "v" jak rozpisujesz po kolei to zauwazysz ze jest v

v− bierzesz sume
⋀− bierzesz czesc wspolna
6 sty 17:01
Arek : aaa mam czyli " i" przecież xd
6 sty 17:01
Arek : spoko, dzięki
6 sty 17:02
Mati_gg9225535: 
w porzadku
6 sty 17:02