granica ciągu
kamila: Proszę o pomoc, wychodzi mi źle, a nie widzę błędów:
1) lim n−>∞ n(√n+1 − √n)
2) lim n−>∞ (3√n3 + 3n − n)
3) lim n−>∞ (√n + √n + √n − √n)
6 sty 16:15
zośka: lim n−>
∞ n(
√n+1−
√n)=lim n−>
∞ n[(
√n+1−
√n)*U{
√n+1+
√n}{
√n+1+
√n]=
| | n+1−n | | n | |
=lim n−>∞ n[ |
| ]=limn→∞ |
| =... |
| | √n+1+√n | | √n+1+√n | |
Po podzieleniu licznika i mianownika przez n:
6 sty 16:31
zośka: 2) w drugim skorzystaj ze wzoru:
(a−b)(a
2+ab+b
2)=(a
3−b
3)
czyli pomnóż przez wyrażenie:
| | (3√n3+3n)2+3√n3+3n*n+n2 | |
|
| |
| | (3√n3+3n)2+3√n3+3n*n+n2 | |
6 sty 16:35
kamila: w tym drugim tak właśnie zrobiłam.. pewnie jakieś błędy w obliczeniach −.−`
6 sty 17:00