wielomiany
mania: dany jest wielomian stopnia 3 o współczynniku 1 przy najwyższej potędze, którego pierwiastkami
są liczby 4,−2. Znajdz trzeci pierwiastek tego wielomianu jezeli wiadomo, że wartosc
wielomianu w(3)=15.
6 sty 16:12
Mati_gg9225535:
W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d
a=1
W(4) = 0
W(−2) = 0
W(3) = 15
| ⎧ | 0 = 64 + 16b + 4c + d | |
| ⎨ | 0 = −8 + 4b −2c + d |
|
| ⎩ | 15 = 27 + 9b + 3c + d | |
6 sty 16:17
mania: dziękuję
6 sty 16:34
Eta:
Prostszy sposób, bez wyznaczania współczynników b,c,d
Pytanie jest: "wyznacz trzeci pierwiastek wielomianu W(x)"
W(x)=1*(x−4)(x+2)(x−k) , k −−− trzeci pierwiastek tego wielomianu
W(3)=15 ⇒ (3−4)(3+2)(3−k)=15 ⇒ k=.......
6 sty 16:39