oblicz pole trapezu
jola: podstawy trapezu mają dł.10 i4 a jego ramiona tworzą z dłuższą podstawą kąty 45 st.
i60st.oblicz pole trapezu.
6 sty 16:05
Edyta PK: zauważmy, że trapez możemy podzielić na dwa trójkąty i prostokąt o wymiarach
I trójkąt − podstawa y; wysokość h; kąt przy podstawie∡α=60o
II trójkąt − podstawa x; wysokość h; kąt przy podstawie ∡β=45o
x=10−4−y= 6−y
tgα=h/y i tgβ=h/x
h=y*tgα i h=x*tgβ ⇔ y*tgα=x*tgβ
y*tg60o=(6−y)*tg45o
y*√3=(6−y)*1
y + √3y = 6
y(1+√3)=6
y=6/(√3+1)
y=3√3−3
x=6−(3√3−3)
x=9−3√3
6 sty 16:39