Matura marzec 2012
Mati_gg9225535: Matura rozszerzona z matematyki (CEN Bydgoszcz) 5 marca 2012
Zadanie 12.
otrzymałem taki układ czterech równań, jaki jest najprostszy sposób na rozwiązywanie tego typu
układów ?
| ⎧ | bd=9 | |
| ⎜ | c+a = 6 | |
| ⎨ | b + d + ac = 5 |
|
| ⎩ | ad + bc = 12 | |
6 sty 16:02
Aga1.: Nie widzę by można coś pokombinować.
Metoda podstawiania
np d z pierwszego i c z drugiego podstawić do trzeciego i czwartego i będzie dwa równanie z
dwiema niewiadomymi
a i b.
6 sty 16:08
Mati_gg9225535: tak probowalem, troche kosmicznie wychodzi bo mam dwa rownania kwadratowe i zeby wyliczyc
ktorekolwiek to potem Δ rowniez komplikuje sprawe ; ( moze ktos podsunie inny sposob jeszcze
6 sty 16:09
Mila: Korzystasz z tego, że wsp. maja być całkowite.bd=9 nie wiem jakie masz oznaczenia ( ja mam −9)
rozważasz 2 przypadki
−9=(−1)*9
9=(−3)*3
b=−1

=9 i podstawiasz do układu, otrzymasz sprzeczność, wyjdą Ci współczynniki ∉C.
Drugi przypadek:
b=−3 i d=3,
b=3 i d=−3
6 sty 16:40
Mila: Jednak najlepiej pogrupować.
6 sty 16:54
Mati_gg9225535: pogrupowac ? tzn ? bo nie wiem co masz na mysli podoba mi sie sposob z 2 przypadkami
6 sty 17:00
Mati_gg9225535: hoho tez mam bd = −9

zjadlem widocznie, sorka
6 sty 17:06
Mati_gg9225535: −9 = 1 * (−9) jeszcze takie cos prawda?
6 sty 17:11
Mati_gg9225535: czyli mam ogolnie 4 przypadki:
jesli mi w wiecej niz jednym przypadku wyjda wszystkie wspolczynniki calkowite to nic zlego sie
nie stanie ?

po prostu kilka odpowiedzi tak ?
6 sty 17:54
Mati_gg9225535: hmm wychodzi mi wiecej niz 2 poprawne odpowiedzi wiec chyba cos nie tak
6 sty 18:01
Eta:
Troszkę kombinowania

i.........
x
4+6x
3+5x
2+2x−9= (
x4+6x2+9x3)−(
4x2−12x+9)=(x
2+3x)
2−(2x−3)
2=.........
dokończ........
6 sty 18:17
Eta:
Ejjj ... znów chochlik

...=(
x4+6x3+9x2)
6 sty 18:20
Mati_gg9225535: na pewno bym czegos takiego nie wymyslil sam

wiec to mi na maturze nie pomoze ale dziekuje
6 sty 18:21
Eta:
6 sty 18:25
Mati_gg9225535: w sumie to tylko 3 pkt
6 sty 18:26
Mati_gg9225535: Eta, moze wyjasnisz mi chociaz jakbym to rozwiazywal tymi przypadkami ;>
to powinno mi wyjsc dobrze ?

ze zostana tylko 2 rozwiazania c:
6 sty 18:30
Mati_gg9225535: dobra robie tu cale to zadanie

i sie zobaczy
6 sty 18:32
Mati_gg9225535:
W(x) = x
4 + 6x
3 + 5x
2 + 12x − 9
W(x) = (x
2 + ax + b) ( x
2 + cx + d) =
= x
4 + cx
3 + + dx
2 + ax
3 + acx
2 + adx + bx
2 + bcx + bd =
= x
4 + (c + a) x
3 + (d + ac + b) x
2 + (ad + bc) x + bd
| ⎧ | c + a = 6 | |
| ⎜ | d + ac + b = 5 | |
| ⎨ | ad + bc = 12 |
|
| ⎩ | bd = −9 | |
bd = − 9
1
o
2
o
3
o
4
o
6 sty 18:45
Mati_gg9225535: i teraz przypadki
6 sty 18:45
Mati_gg9225535: 1
o
−9 + ac + 1 = 5
a + c = 6
ac = 13
a=6−c
(6−c)c=13
c
2 − 6c + 13 = 0
Δ = 36 − 4*13 <0
c∊∅
6 sty 18:54
6 sty 18:54
Eta:
6 sty 18:57
Mati_gg9225535:
2
o
9 + ac − 1 = 5
a=6−c
ac = −3
a=6−c
(6−c)c = −3
c
2 − 6c −3 = 0
Δ = 36 + 12 = 48
√Δ = 4
√3
c∉ C
6 sty 18:58
Mati_gg9225535: dzieki jak juz rozwiazuje to dokoncze moze swoj blad znajde

jeden znalazlem
6 sty 18:58
Mati_gg9225535:
3
o
ac=5
a = 6−c
(6−c)c=5
c
2 −6c +5 = 0
c= 1 v c= 5
a= 5 v a= 1
spr.
ad+bc=12
−15 +3 = 12 sprzecznosc
−3 + 15 = 12
czyli a = 1 b= 3 c = 5 d= −3
6 sty 19:08
Mati_gg9225535: 4
o
ac=5
a=6−c
(6−c)c=5
c
2 −6c + 5 = 0
c= 1 v c= 5
a= 5 v a= 1
15 −3 = 12 ok
13−15 = 12 nie ok
a=5 b = −3 c = 1 d = 3
6 sty 19:16
Mati_gg9225535: (x
2 + x + 3)(x
2 + 5x − 3)
(x
2 + 5x − 3)(x
2 + x + 3) teraz rozumiem czemu tylko 2 przypadki

czlowiek uczy sie na
bledach

dziekuje za pomoc ; )



6 sty 19:17