wielomiany
Kleopatra: Liczba wymiernych pierwiastków równania x3−2x2−7x+14=0 wynosi:
A:0
B:1
C:2
D:3
6 sty 15:57
Aga1.: b
6 sty 15:58
Kleopatra: fajnie, fajnie a jak do tego doszłaś?
6 sty 15:58
Aga1.: Rozwiązałam równanie.
6 sty 16:00
Kleopatra: po przez grupowanie?
6 sty 16:02
Aga1.: Tak.
6 sty 16:03
Kleopatra: ok, x1=2 a x2=√7 zgadza się?
6 sty 16:05
Mati_gg9225535: a nie 3
6 sty 16:06
Mati_gg9225535:
x2(x−2) −7 (x−2) = 0
(x−2) (x2−7) = 0
(x−2) (x−√7) (x+√7) = 0
6 sty 16:07
Kleopatra: nie, raczej nie.
6 sty 16:07
Mati_gg9225535: raczej tak
6 sty 16:08
Mati_gg9225535: D=R wiec 3
6 sty 16:08
Kleopatra: aaaa to tak to. Napewno to jest poprawnie?
6 sty 16:09
Aga1.: jeden wymierny i dwa niewymierne.
6 sty 16:09
Kleopatra: czyli w moim przykladzie to bedzie odp D?
6 sty 16:10
Mati_gg9225535: wlasnie nie doczytalem

ile wymiernych c: no wiec zwracam honor, odb B
6 sty 16:10
Mati_gg9225535: odp*
6 sty 16:10
Kleopatra: rozumiem, dziekuje.
6 sty 16:10
Mati_gg9225535: √7 i −
√7 są niewymierne wiec zostaje tylko 2

czyli 1 pierwiastek wymierny
6 sty 16:11