wielomian
Kleopatra: Wielomian x3−x2−x+1 po rozłożeniu na czynniki ma postać:
A:(x+1)(x−1)2
B:(x+1)2(x−1)
C:x(x+1)(x−1)
D:(x+0,5)(x−0,5)(x−1)
6 sty 15:38
krystek: Pogrupuj i zobacz
6 sty 15:39
Kleopatra: właśnie probowałem to zrobic i nie moge dojsc do tego.
6 sty 15:40
Kleopatra: mógłbys pomoc?
6 sty 15:40
krystek: x2(x−1)−(x−1)=0 ⇒..
6 sty 15:41
Eta:
x2(x−1)−(x−1)= (x−1)(x2−1)= (x−1)(x−1)(x+1)=(x+1)(x−1)2
6 sty 15:43
Kleopatra: Dziekuje
6 sty 15:44
Dominik: x3 − x2 − x + 1 = x2(x − 1) − x + 1 = x2(x − 1) − (x − 1) = (x − 1)(x2 − 1) = (x − 1)(x −
1)(x + 1) = (x + 1)(x − 1)2 odpowiedz A
6 sty 15:45