Fizyka - Dynamika/kinematyka bryły sztywnej
Maturzysta: Fizyka
Na bloczek w kształcie krążka o promieniu r=0,1m i masie m1= 0,5 kg nawinięta jest długa nić,
na której końcu zawieszony jest ciężarek o masie m2=1kg. Znaleźć przyspieszenie ciężarka i
naciąg nici.
Siedzę na tym zadaniem i kompletnie nic nie mogę wymyśleć, zapisałem tylko że na ciężarek
oddziałuje siła Q=mg i w przeciwną stronę naciąg nici, po odjęciu Q−N=m2*a. Nie mam pojęcia
jak dołożyć do tego jeszcze przyspieszenie krążka.
6 sty 15:36