mam problem
Justyyyna: Okrąg o środku w punkcie S(−3,−4) jest styczny wewnętrznie do okręgu o równaniu
x2+y2+12x+16y=0. najdź równanie stycznej do obu tych okręgów.
Odczytałam sobie juz dane o drugim okręgu , ale nie wiem jak wyznaczyć promień tego pierwszego
. Pomocy !
6 sty 15:25
krystek: Odległość środków równa się różnicy promieni.
6 sty 15:31
yepa: r1 − promien pierwszego okregu; r2 − drugiego
S − srodek pierwszego; Z − drugiego
zakladam, ze: r1 >= r2
dla okregow stycznych zewnetrznie:
r1 − r2 = SZ
r1 = SZ + r2
6 sty 15:33
yepa: *dla okregow stycznych wewnetrznie
6 sty 15:33