pomocy
kinga: wskaż wartość sumy 1−2+4−8...−512
to bedzie suma ciagu geometrycznego a q=−2 i wiecej nie wiem
6 sty 15:09
krystek: a1=1 an=−512 wylicz ilość wyrazów n
Sn= podstawiasz do wzoru
6 sty 15:13
kinga: n wynosi 27?
6 sty 15:16
Eta:
n=10
na piechotę widać: 1,−2,4,−8,16,−32,64,−128,256,−512
6 sty 15:17
Janek191:
1 − 2 + 4 − 8 + ... − 512 =
Mamy
a1 = 1 oraz q = − 2
zatem
an = a1* qn − 1
an = 1*( −2)n − 1 = − 512 = − 29
n − 1 = 9
n = 10
==== 1 − q10 1 − 1024 − 1023
S10 = a1* −−−−−−−− = 1* −−−−−−− = −−−−−−− = − 341
1 − q 1 − (−2) 3
6 sty 15:23