proste rownanie
andrzej: Witam, mam problem z prostym rownaniem:
x−3√x−3−13=0
rozwiazuje to tak
x≥3,
3√x−3=x−13
(3√x−3)2=(x−13)2
9x−27=x2−26x+169
x2−35x+196=0
Δ=21
x1 = 28
x2 = 7
w ksiazce jest odpowiedz tylko 28 icalkiem inna metoda liczenia... co robie zle? i dlaczego?w
6 sty 15:04
Aga1.: 3√x−3=x−13
Z lewej strony x≥3 i x−13≥0 ( prawa strona musi być nieujemna,wtedy można podnieść
obustronnie do kwadratu.)
6 sty 15:14
yepa: moge sie mylic, ale mysle ze blad wynika z tego, ze moglbys podnosic prawa strone tzn. (x − 13)
do kwadratu wowczas gdy x >= 13, poniewaz tak jak ty zrobiles po lewej stronie masz liczbe
dodatnia a po prawej ujemna
6 sty 15:15
andrzej: aha dzieki, ze tez na to nie wpadlem
6 sty 15:30