funcjaaa
zagubiona: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których funkcja f(x)= ( I m+2 I ) − 7)x −2 jest
stała.
wiec moj umysł wymyślił to tak:
opuscic wartośc bezwzględna:
(m+2) −7= 0
−7m−14=0
m= − 2
(−m+2)−7=0
7m−14=0
m=2
nie wiem tak?
6 sty 15:00
yepa: zakladam ze sie pomylilas w zapisie i powinno byc:
f(x) = ( |m + 2| − 7 )x − 2, wtedy:
|m + 2| − 7 = 0
|m + 2| = 7
m + 2 = 7 ∨ m + 2 = − 7
m = 5 ∨ m = −9
6 sty 15:06
zagubiona: nie rozumiem. to znaczy gdzie mam błąd ? prosze powiedz
6 sty 15:07
nn: (m+2) −7= 0 to jest odejmowanie
6 sty 15:09
nn: nie mnożenie
6 sty 15:09
6 sty 15:10
yepa: zapomnialas o nawiasie w zapisie funkcji:
f(x) = ( ( |m + 2| ) − 7)x − 2 = ( |m + 2| − 7 )x − 2
zalozmy: t = |m + 2| − 7, stad:
f(x) = t * x − 2
Dla funkcji stalej to co stoi przy x, czyli t musi byc rowne 0, stad:
t = 0
|m + 2| − 7 = 0,
itd;
6 sty 15:11