Równania i nierówności
sylwia: równanie: x
5 − 5x
3 + 4x = 0
A.nie ma pierwiastków rzeczywistych
B ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty
c. ma 5 pierwiastków będących liczbami całkowitymi
d. ma dokładnie trzy pierwiastki rzeczywiste
Mógłby mi to ktoś dokładnie wytłumaczyć ?
6 sty 14:47
ICSP: x przed nawias a później podstaw t = x2 , t ≥ 0
6 sty 14:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
x5−5x3+4x = x(x4−5x2+4) = 0 <−−− więc na bank ma minimum jeden pierwiastek
x4−5x2+4 = 0
t = x2 ; t≥0
t2 − 5t + 4 = 0
rozwiązujesz
6 sty 14:49
sylwia: a nie da się inaczej bez tego t ?
6 sty 14:55
sylwia: 
6 sty 14:59
Aga1.: Da się
x(x4−x2−4x2+4)=0
x[x2(x2−1)−4(x2−1)]=0
x(x2−1)(x2−4)=0
x(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)=0
6 sty 15:01