Zbieżność szeregu
Alicja Masłowska: Zbadaj (ro)zbieżność szeregu:
| | 1 | |
Σ (od n=1 do ∞) arcsin |
| |
| | √n | |
Trzeba tutaj chyba zastosować kryterium porównawcze, tak? Z góry dziękuję za odpowiedź i
jakiekolwiek wskazówki.
Alicja Masłowska
6 sty 14:42
doob: wystarczy zbadać warunek konieczny...
zauważ, że lim arcsin1√n=1
zatem szereg jest rozbieżnybo warunek konieczny nie jest spełniony
6 sty 14:45
Krzysiek: arcsin0=0
więc warunek konieczny jest spełniony...
skorzystaj z tego,że: x≤arcsinx
dla x∊[0,1]
6 sty 17:00