Logarytmy
kamilos: Nierówność 3log32x + xlog3x ≤162
Zacząłem tak:
log3x = t
x = 3t
3t2 + 3t2 ≤ 162
6t2 ≤ 162
No i utknąłem, co dalej zrobić?
6t2 ≤ 81 + 81
6t2 ≤ 34 + 34
No ale za dużo mi to chyba nie daje.
6 sty 14:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) założenia

nie widze ich tutaj
2) od kiedy 18 = 9+9 = 3
2 + 3
2 = 6
2 = 36
6 sty 14:43
Aga1.: 3t2+3t2=2*3t2
6 sty 14:43
Dominik: 3log32x = xlog3x
6 sty 14:44
kamilos: aaaa, dobra, już wiem.
Czyli 2(3t2)≤ 2(34)
I mogę teraz podzielić przez 2?
A co do założeń to x>0 t>0
6 sty 14:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście że możesz
i jaki wynik Ci ostatecznie wychodzi
6 sty 14:50
kamilos: t ∊ (0; 4>
Tylko potem jak x wyznaczyć? Bo zawsze się zastanawiałem.
6 sty 14:54
kamilos: Bo o ile w równościach to bez problemu można to zrobić, to ze zmienną t w nierównościach już
nie jestem do końca pewien jak to zrobić.
6 sty 14:55
Dominik: t > 0 t ≤ 4
6 sty 14:56
Edyta PK:
trzy pierwsze linijki obliczeń dobrze − dalej jak poniżej:
3t2+3t2≤162
3t2(1+1)≤162
3t2*2 ≤162
3t2≤81
3t2 ≤ 34
t2 ≤4
−2 ≤ t ≤2
odp. t∊(−2,2)
6 sty 14:57
kamilos: wróć, tam miało być (0; 2>
A t nie powinno być przypadkiem większe od zera?
6 sty 15:00
Edyta PK: zapomniałam, że t≥0
odp. t∊(0,2)
6 sty 15:01
Dominik: | | 1 | |
czemu t > 0? przeciez logarytm moze byc ujemny (log2 |
| = −1) |
| | 2 | |
6 sty 15:02
kamilos: To wtedy x ∊(1; 9>
6 sty 15:02
Edyta PK: dla ścisłości zarówno 0, jak i 2 należy do przedziału
odp. t∊<0,2>
6 sty 15:04
Edyta PK: racja Dominik, zasugerowałam się odpowiedzią kamilos, moja pierwsza odpowiedz była poprawna
x∊<−2,2>
6 sty 15:07
Edyta PK: racja Dominik, zasugerowałam się odpowiedzią kamilos, moja pierwsza odpowiedz była poprawna
x∊<−2,2>
6 sty 15:10
Aga1.: Nie wiem dlaczego zakładacie, że t>0?
−2≤t≤2
zamiast t podstawiasz log
3x
−2≤log
3x≤2⇔log
3x≥−2 i log
3x≤2 i x>0
6 sty 15:25
Edyta PK:
log3x≥−2
log3x≥log33−2
x≥3−2
x≥19
log3x≤2
log3x≤log332
x≤9
odp.x∊<19,9>
6 sty 15:53