obliczyć granicę funkcji
monika: limx→1−e11−x2=
6 sty 14:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
i w czym masz problem

masz obliczyć granice jednostronną ... tak
6 sty 14:35
monika: tak mam nie wiem od czego zacząć:
limx→1−e1{1−1}=e1{0+}=+∞
6 sty 15:09
monika: | | x | | 0 | | 1 | | 1 | |
a np limx→0 |
| =[ |
| ]limx→0 |
| = |
| |
| | sin3x | | 0 | | 3cosx | | 3 | |
a czy jest jakiś inny sposób by to rozwiązać
6 sty 15:19
monika:
6 sty 15:36
jkp:
6 sty 15:38
jkp: nie ma
6 sty 15:38
monika: | | 2x | | 0 | | 2 | | 2 | |
albo limx→0 |
| =[ |
| ]=limx→0 |
| = |
| |
| | tg5x | | 0 | | 5*1cos2x | | 5 | |
6 sty 15:39
monika: | | 1 | | 1 | | 1+sinx | | 2 | |
limx→π4 |
| + |
| =limx→π4 |
| = |
| =+∞ |
| | cosx | | ctgx | | cosx | | 0− | |
6 sty 15:51
monika: nie π/4 tylko π/2
6 sty 15:51
monika: | | √cosx−1 | | 0,5*(1−cosx)−0,5*sinx | |
limx→0 |
| =H=limx→0 |
| |
| | sinx | | cosx | |
6 sty 17:24
monika: | | sinx | | sinx | | 1 | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| * |
| =√2*0,5=0,5√2 |
| | 2cosx*√1−cosx | | √1+cosx | | 2cosx | |
| | sinc | | √1−cos2 | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| =limx→0(√1+cosx)=√2 |
| | √1−cosx | | √1−cosx | |
6 sty 17:38
monika:
6 sty 18:35
monika:
6 sty 19:35
monika:
6 sty 20:59
monika:
6 sty 21:03