obliczyć logarytm
milunia390: log
x 8 − log
4x 8 = log
2x 16
Wiem, że trzeba to sprowadzić do podstawy 2, ale nie było mnie na lekcji i nie wiem jak to
zrobić, bardzo proszę o pomoc!
6 sty 14:03
asdf: wzorem:
za c podstawiasz dwójkę
6 sty 14:06
milunia390: ok, doszłam do takiego momentu:
3/log2 x − 3/log2 4x = 4/log2 2x
i co dalej? co zrobić z mianownikami?
6 sty 14:18
asdf: a dziedzina?
6 sty 14:22
milunia390: x>0 różne od 1,2,4 ?
6 sty 14:24
asdf: w drugim i w trzecim to w podstawie co masz bo nie wiem:
4x i 2x?
6 sty 14:26
milunia390: nie, bez potęgowania, normalnie 4x i 2x
6 sty 14:34
asdf: 1) x>0 x≠1
2) 4x >0 4x≠1
3) 2x>0 2x≠1
6 sty 14:38
milunia390: o, masz rację, zamiast podzielić pomnożyłam, czyli x będzie różne od 1, 1/2, 1/4
to dziedzinę mamy załatwioną, ale co dalej z działaniem, bo muszę ja rozwiązać...
6 sty 14:41
asdf: robię.
6 sty 14:57
milunia390: dziękuję! mam odpowiedzi i x powinno wyjsć √2/4 i 2, ale ja niestety nie mogę dojść do tych
wyników
6 sty 15:04
asdf: nom, troche motania jest z tym, ale moze zaraz mi się uda rozwiązać, za 10 minut sie odezwe.
6 sty 15:05
milunia390: ok, czekam
6 sty 15:17
asdf: może dam to co mi wyszło, nie mogę jednej rzeczy policzyć (albo mam złe równania):
log
x8 − log
4x8 = log
2x16
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | logx8 | | logx16 | |
logx8 − |
| = |
| |
| | logx4x | | logx2x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
log
x8 = log
x2
3 = 3log
x2
i tak każde..
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 3logx2 | | 4logx2 | |
3logx2 − |
| = |
| |
| | logx4x | | logx2x | |
| | 3logx2 | | 4logx2 | |
3logx2 − |
| = |
| |
| | 1+logx4 | | 1+logx2 | |
| | 3logx2 | | 4logx2 | |
3logx2 − |
| = |
| |
| | 1+2logx2 | | 1+logx2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−
t = log
x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 3t(1+2t) | |
3t = |
| <−− zeby do wsp. mianownika dać |
| | 1+2t | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 3t + 6t2 − 3t | | 4t | |
| = |
| |
| 1+2t | | 1+t | |
−−−−−−−−−−−−−−−
mnoże na krzyż
−−−−−−−−−−−−−−−
6t
2(1+t) = 4t(1+2t)
6t
2 + 6t
3 = 4t + 8t
2 // na jedną stronę
6t
3 + 6t
2 − 8t
2 − 4t = 0
6t
3 − 2t
2 − 4t = 0
t(6t
2 − 2t − 4) = 0
t = 0
6t
2 − 2t − 4 = 0
Δ = 4 + 4*4*6 = 100
√Δ = 10
−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2 | |
t0 = 0; t1 = − |
| ; t2 = 1 |
| | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−
podstawiając:
log
x2 = t
log
x2 = 0 →x
0 = 2 (sprzeczność!)
| | 2 | |
logx2 = − |
| → x−2/3 = 2 (i tu nie wiem jak to rozwiązać, pewnie łatwo...) |
| | 3 | |
log
x2 = 1 → x
1 = 2; x= 2
Trzymaj, pewnie da się krócej, ale "każde rozwiązanie dobre jest dobre"
6 sty 15:19
asdf: to drugie też mi się udało rozwiązać i się zgadza z odpowiedzią, paczaj:
x
−2/3 = 2 //
−3/2
x
1 = 2
−3/2
| 1 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| * |
| = |
| {√2} = |
| |
| 2√2 | | √2 | | 2*√2 | | 4 | |
6 sty 15:23
Dominik: log
x8 − log
4x8 = log
2x16 sprowadzam wszystko do podstawy x
| | logx8 | | logx16 | |
logx8 − |
| = |
| upraszczam mianowniki |
| | logx4x | | logx2x | |
| | logx8 | | logx16 | |
logx8 − |
| = |
| sprowadzam wszystkie logarytmy do |
| | 1 + logx4 | | logx2 + 1 | |
postaci a * log
x2
| | 3logx2 | | 4logx2 | |
3logx2 − |
| = |
| |
| | 1 +2logx2 | | logx2 + 1 | |
log
x2 = t zmienna pomocnicza
| | 3t | | 4t | |
3t − |
| = |
| lewa strona do wspolnego mianownika |
| | 1 + 2t | | t+1 | |
| 3t + 6t2 | | 3t | | 4t | |
| − |
| = |
| dodaje ulamki |
| 1 + 2t | | 1 + 2t | | t+1 | |
| 6t2 | | 4t | |
| = |
| mnoze na krzyz |
| 1 + 2t | | t+1 | |
6t
3 + 6t
2 = 8t
2 + 4t sprowadzam wszystko na lewa strone, porzadkuje i dziele przez 2
3t
3 − t
2 − 2t = 0
t(3t
2 − t − 2) = 0
t(t − 1)(3t + 2) = 0
| | 2 | |
t = 0 v t = 1 v t = − |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
logx2 = 0 v logx2 = 1 v logx2 = − |
| |
| | 3 | |
x
0 = 2 − sprzeczne (bo kazda liczba do potegi 0 wynosi 1)
x
1 = 2 ⇒ x = 2
6 sty 15:26
milunia390: ok, dziękuję za pomoc, pokombinuję jeszcze coś sama...
6 sty 15:29
milunia390: omg, ale mi komputer laguje... Dziękuję Wam bardzo!
6 sty 15:29
asdf: prosze.
6 sty 15:30