Skóra: Błagam o pomoc w tym przykładziku
4 2/7 : 1 1/14 - 3 2/5 * 1 1/4 <-to jest w liczniku i ma być podzielone przez to na
dole
/ [16 2/17 - 14 1/34] * 1/71
31 lip 18:38
Dariusz: Jezeli chcesz jakac pomoc to napisz to w ten sposob
licznik
-------
mianownik
Bo przynajmniej ja nie wiem o co chodzi..
1 sie 09:25
dagmara garamaj: licznik pierwszy 4 2/7 : 1 1/14 - 3 2/5 * 1 1/4 rowna sie licznik drugi 30/7 : 15/14 *
5/4 rowna sie licznik trzeci 30/7 * 14/15 - 17/5 *5/4
------------------------------------- = ---------------------------------- =
--------------------------------- =
mianownik pierwszy [16 2/17 - 14 1/34] * 1/71 rowna sie mianownik drugi [16 4/34 -
14 1/34] * 1/71 rowna sie mianownik trzeci (2 3/34 ) * 1/71
rowna sie licznik czwarty 4 - 17/4 rowna sie licznik piaty16/4 -
17/4 - 1/4
= -------------------- = ------------------ = -------------- = i to dalej juz bez duzej
kreski ulamkowej - 1/4 * 34/1 = - 34/4 = - 8 1/2
rowna sie mianownik czwarty 71/34 * 1/71 rowna siemianownik piaty 1/34
1/34
4 sie 21:28
dagmara garamaj: beznadziejnie sie tu pisze
4 sie 21:29