Trygonometria
kamilos: | | 5 | |
Rozwiązać równanie sin4x + cos4x = |
| |
| | 8 | |
6 sty 13:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
sin4x + cos4x = (sin2x+cos2x)2 − 2sin2xcos2x = 1 − |
| (sin2x)2 |
| | 2 | |
6 sty 13:55
Saizou : zauważ że
sin4x+cos4x=(sin2x+cos2x)2−2sinx2cos2x
6 sty 13:55
doob: skorzystać z jedynki trygonometrycznej
(sin2x+cos2x)2 = 1
6 sty 13:56
kamilos: | | 1 | |
Artur, skąd się wzięło |
| ? |
| | 2 | |
6 sty 14:00
Saizou : jest wzór, że
sin2x=2sinxcosx
sin2x=4sin2xcos2x
żeby otrzymać 2sin2xcos2 musimy to pomnożyć przez 0,5
6 sty 14:02
kamilos: Czyli odpowiedź będzie x = π/6 + kπ v x= −π/6 + kπ
6 sty 14:06