matematykaszkolna.pl
Geometria przestrzenna Monza: Trudne Punkty A,B,C i D leżą na sferze o promieniu długości 3. OBlicz długość odcinka AD wiedząc że AD = BD = CD oraz kąty ASB = CSA = BSC = 90 stopni
6 sty 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna: hmmm ... zapewne S ma oznaczać środek tejże sfery ... tak
6 sty 14:00
Monza: Niedobrze przepisałem. Powinno być tak: ADB = CDA = BDC
6 sty 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna: rysunek niech S będzie umiejscowiony w początku układu współrzednych (0xyz), punkty A,B,C będą znajdować się odpowiedni na osi OX,OY,OZ w dodatnich częściach tychże osi Punkt D' będzie równo odlegly o każdego z tych trzech punktów, jeżeli będzie on środkiem ciężkości trojkata równobocznego tworzonego przez te punkty. mając współrzędne punktu D' jestes w stanie wyznaczyć współrzędne punktu D ... który leży na prostej przechodzącej przez punkt S oraz D' ... oraz odcinek |SD| = 3 (uwaga ... dwa możliwe położenia punktu D)
6 sty 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna: ejjj ... to mi całe zadanie rozwaliłeś ... wstydziłbyś się
6 sty 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna: na pewno ADB = CDA = BDC = 90o bo to mi źle pachnie
6 sty 14:11
Artur_z_miasta_Neptuna: jest to niemożliwe czegoś takiego nie da się skonstruować (aby D było na sferze)
6 sty 14:12
Monza: 26 str 71 Poziom R Matematyka krok po kroku zbiorek No to nie wiem Spytam się mojej pani od matematyki która jest autorka ksiażki na maila
6 sty 15:41
Artur_z_miasta_Neptuna: oczywiście można zaznaczyć te trzy punkty ... jak wrócę z psiakiem to siądę do tego zadania ... jak sobie w myslach umiejscowi te punkty to dalszy ciąg zadania to 'pikuś' emotka i sprowadza się do zauważenia jednej rzeczy i użycia tw. pitagorasa
7 sty 22:16
Artur_z_miasta_Neptuna: rysunek Krok 1 ... obieramy sobie punkt D na sferze (dowolne polożenie) Krok 2 ... kulę przecinamy płaszczyzną (jak na rysunku) i aby kąt ADB = 90o to punkty A i B muszą leżeć w taki wlasnie sposób (wynika to z tw. o kątach opartych na tym samym łuku oraz założeniu zadania o równych odleglościach |AD| = |BD| Krok 3 ... zaznaczymy punkt D' (na rysunku) Krok 4 ... punkt C wyznaczamy z wektora normalnego płaszczyzny wyznaczonej w kroku 2 (innymi słowy ... odcinek CD ma być prostopadły do tej płaszczyzny ... dzięki czemu CDE = 90o gdzie punkt E to dowolny punkt (poza D oczywiście) należący do tej płaszczyzny ... w szczególności punkt A i B ... ale także punkt D') Krok 5 ... sferę przecinamy płaszczyzną zawierającą punkty D,C,D' (rysunek w następnym poście) i zauważamy, że ta płaszczyzna zawiera środek sfery
8 sty 01:41
Artur_z_miasta_Neptuna: rysunek Krok 6 ... z kroku 4 wiemy , że trójkąt C,D,D' jest trójkątem prostokątnym Krok 7 ... z tw pitagorasa: (2*3)2 = x2 + (2x)2 ⇔ 36 = 3x2 ⇔ x = 23 koniec zadania
8 sty 01:44