Geometria przestrzenna
Monza: Trudne
Punkty A,B,C i D leżą na sferze o promieniu długości 3. OBlicz długość odcinka AD wiedząc że AD
= BD = CD oraz kąty ASB = CSA = BSC = 90 stopni
6 sty 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
hmmm ... zapewne S ma oznaczać środek tejże sfery ... tak
6 sty 14:00
Monza: Niedobrze przepisałem. Powinno być tak:
ADB = CDA = BDC
6 sty 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna:

niech S będzie umiejscowiony w początku układu współrzednych (0
xyz), punkty A,B,C będą
znajdować się odpowiedni na osi OX,OY,OZ w dodatnich częściach tychże osi
Punkt D' będzie równo odlegly o każdego z tych trzech punktów, jeżeli będzie on środkiem
ciężkości trojkata równobocznego tworzonego przez te punkty.
mając współrzędne punktu D' jestes w stanie wyznaczyć współrzędne punktu D ... który leży na
prostej przechodzącej przez punkt S oraz D' ... oraz odcinek |SD| = 3 (uwaga ... dwa możliwe
położenia punktu D)
6 sty 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
ejjj ... to mi całe zadanie rozwaliłeś

... wstydziłbyś się
6 sty 14:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
na pewno ADB = CDA = BDC = 90
o

bo to mi źle pachnie
6 sty 14:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
jest to niemożliwe

czegoś takiego nie da się skonstruować (aby D było na sferze)
6 sty 14:12
Monza: 26 str 71 Poziom R
Matematyka krok po kroku zbiorek

No to nie wiem

Spytam się mojej pani od matematyki która jest autorka ksiażki na maila
6 sty 15:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście można zaznaczyć te trzy punkty ... jak wrócę z psiakiem to siądę do tego zadania ...
jak sobie w myslach umiejscowi te punkty to dalszy ciąg zadania to 'pikuś'

i sprowadza się do zauważenia jednej rzeczy i użycia tw. pitagorasa
7 sty 22:16
Artur_z_miasta_Neptuna:

Krok 1 ... obieramy sobie punkt D na sferze (dowolne polożenie)
Krok 2 ... kulę przecinamy płaszczyzną (jak na rysunku) i aby kąt ADB = 90
o to punkty A i B
muszą leżeć w taki wlasnie sposób (wynika to z tw. o kątach opartych na tym samym łuku oraz
założeniu zadania o równych odleglościach |AD| = |BD|
Krok 3 ... zaznaczymy punkt D' (na rysunku)
Krok 4 ... punkt C wyznaczamy z wektora normalnego płaszczyzny wyznaczonej w kroku 2 (innymi
słowy ... odcinek CD ma być prostopadły do tej płaszczyzny ... dzięki czemu CDE = 90
o gdzie
punkt E to dowolny punkt (poza D oczywiście) należący do tej płaszczyzny ... w szczególności
punkt A i B ... ale także punkt D')
Krok 5 ... sferę przecinamy płaszczyzną zawierającą punkty D,C,D' (rysunek w następnym poście)
i zauważamy, że ta płaszczyzna zawiera środek sfery
8 sty 01:41
Artur_z_miasta_Neptuna:

Krok 6 ... z kroku 4 wiemy , że trójkąt C,D,D' jest trójkątem prostokątnym
Krok 7 ... z tw pitagorasa:
(2*3)
2 = x
2 + (
√2x)
2 ⇔ 36 = 3x
2 ⇔ x = 2
√3
koniec zadania
8 sty 01:44