Kula: W trójkącie ABC poprowadzono prostą równoległą do boku AB, prosta ta podzieliła trójkąt na 2
figury o równych polach. Oblicz stosunek długości odcinka na jaki prosta podzieliła bok AC.
6 sty 13:49
bebes: znalazłam skalę
√2
| | √2+2 | |
wyszło mi |
| czy dobrze ? |
| | 2 | |
5 kwi 18:35
blabla:

Z podobieństwa trójkątów ABC i AFC z cechy (kkk)
| | x | | y | |
|
| =√2−1 lub odwrotnie |
| =√2+1 |
| | y | | x | |
========
5 kwi 18:44
blabla:
..ABC i EFC
5 kwi 18:46
Filip: dlaczego tam jest 2xP?
5 kwi 19:22
chichi:
| PΔABC | | 2P | |
| = |
| czego nie widzisz?  |
| PΔEFC | | P | |
5 kwi 19:34