całka
asia: | | ln7x + ln2 | |
jak obliczyć taką całkę: ∫ |
| dx  |
| | x | |
6 sty 13:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
co to jest ln
2
6 sty 13:32
asia: | | ln7x + ln2x | |
poprawka: ∫ |
| dx |
| | x | |
6 sty 13:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | 1 | |
= ∫ln7x* |
| dx + ∫ln2x* |
| dx = ∫(f(x))7 * f'(x) dx + ∫(f(x))2 * f'(x) dx = |
| | x | | x | |
= ... ile
6 sty 13:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo jak wolisz ... przez podstawienie:
t = lnx
6 sty 13:36
asia: | | 1 | | 1 | |
∫ln7x * (lnx)' dx + ∫ln2x * (lnx)' dx = ∫7ln6x * |
| * lnx dx + ∫2lnx * |
| * lnx dx |
| | x | | x | |
tak ?
6 sty 13:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
co Ty tam zrobiłaś
6 sty 13:39
asia: t = lnx
| | t8 | | t3 | |
∫t7 + t2 dt = ∫t7 dt ∫ t2 dt = |
| + |
| + C  |
| | 8 | | 3 | |
6 sty 13:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | (f(x))a+1 | |
∫ (f(x))a*f'(x) dx = |
| + C |
| | a+1 | |
6 sty 13:40
asia: a to z podstawieniem dobrze ?
6 sty 13:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze
6 sty 13:47
asia: czyli na końcu wyjdzie
| 1 | | 1 | |
| * ln8x + |
| * t 3x + C  |
| 8 | | 3 | |
6 sty 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czemu drugiego 't' nie zamienilaś ponownie
6 sty 13:55
asia: | 1 | | 1 | |
| ln8x + |
| * ln3x + C |
| 8 | | 3 | |
6 sty 13:57
asia: mam jeszcze jeden przykład:
Jakie tutaj podstawienie będzie ?
6 sty 14:04
asia: pomożecie ?
6 sty 14:13
asia: proszę
6 sty 14:39
asia: pomocy
6 sty 14:52