rozkład w(x) na czynniki Bezoutem i Hornerem jednocześnie
wk: rozkład w(x) na czynniki
proszę o rozkład x4+3x3−15x2−19x+30 z Bezouta i Hornerem bo coś mi nie chce trzeci i czwarty
pierwiastek wyjść
6 sty 13:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale masz pierwszy i drugi ... to pokaż obliczenia
6 sty 13:18
Saizou : pierwiastki to
x=−5, x=−2, x=1. x=3
6 sty 13:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
podpowiem ... wszystkie pierwiastki to liczby calkowite
6 sty 13:19
wk: po podzieleniu x3+4x2−15x−30 przez (x+2) wynik mi wyszedł x2+2x−19+8
6 sty 13:22
wk: dobra już znalazłem błąd
6 sty 13:30
wk: to może żeby nie robić drugiego wątku to nie wiem jeszcze jak zrobić
4x4−12x3+25x2−48x+36
6 sty 14:08