6 sty 13:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to dajesz ... stosujesz wzory na sinus i cosinus podwojonego kąta oraz na jedynkę
trygonometryczną
i wszystko ładnie, pięknie wychodzi
wystarczy tylko spróbować
6 sty 13:17
KASIA.: no wyszło, a takie coś: tg2x = 1 ?
6 sty 13:18
Saizou : ale najpierw założenia
| | π | |
1+cos2α≠0 + zał. co do tangensa α≠ |
| +kπ, k∊C |
| | 2 | |
6 sty 13:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jak Ci Kasiu wyszło tg2x =1

niby skąd
6 sty 13:21
doob: Przekształcam wyrażenie po lewej stronie
| 2sinxcosx | | 2sinxcosx | |
| = |
| = |
| 1+cos2x−sin2x | | sin2x+cos2x+cos2x−sin2x | |
| 2sinxcosx | | sinx | |
| = |
| =tgx co należało wykazać |
| 2cos2x | | cosx | |
6 sty 13:22
KASIA.: no nie wiem skąd

takie coś mam rozwiązać
6 sty 13:23