W pierwszej urnie jest 8 kul białych i 2 czarne,a w drugiej urnie są 2 białe i n
Maciek: W pierwszej urnie jest 8 kul białych i 2 czarne,a w drugiej urnie są 2 białe i n
czarnych.Prawdopodobieństwo wylosowania czarnej kuli z pierwszej urny jest o 0,2 mniejsze od
prawdopodobieństwa wylosowania białej kuli z drugiej urny.Oblicz n.
Proszę o pomoc.
6 sty 13:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | |
czyli P(Bb) = 0.2+0.2=0.4 = |
| ⇔ 2+n = 5 ⇔ n = 3 |
| | 2+n | |
6 sty 13:11
Maciek: Dzięki wielkie, zauważyłem swój błąd.
6 sty 13:15