funkcja
paula: PROSZĘ O POMOC



Podaj wzór proporcjalności odwrotnej f(x)=
ax do której wykresu należy
punkt A(2,8)
Dominik: jesli do wykresu nalezy punkt A=(2, 8) to znaczy ze funkcja przyjmuje dla argumentu 2 wartosc 8
(bo wpolrzedne pktu zapisuje sie jako (x, y) − gdzie x to argument, a y to wartosc funkcji).
| | a | | a | |
zatem 8 = |
| . wyznacz a i masz i podstaw do funkcji f(x) = |
| − i otrzymasz wzor |
| | 2 | | x | |
tejze funkcji.
ulamki zapisuj uzywajac U, a nie u − bedzie czytelniej