CIAGI
Anett: Dany jest ciag arytmetyczny o wyrazach calkowitych taki, ze a
1+a
2=2 i a1*a4=1 Ile
pocztakowych wyrazow tego ciagu trzeba dodac aby otrzymac sume rowna 60.
Prosze krok po kroku z opisem.
1 cze 23:43
♊: Anett: jaki jest wzór na an dla ciągu arytmetycznego ?
1 cze 23:54
Anett: a
n = a
1+(n−1)r

hmmm....
1 cze 23:59
Eta:
Pomagam, podpowiadam

Chyba ,że "⊂" ...... ma ochotę
2 cze 00:16
Anett: ;> słucham
2 cze 00:24
Eta:
a
2 = a
1 +r a
4= a
1 +3r
więc:
a
1 + a
1 +r = 2 => 2a
1 +r= 2 => r= 2 − 2a
1
a
1*(a
1+3r)= 1
to:
a
12 + 3a
1( 2 −2a
1) = 1
a
12 +6a
1 − 6a
12 −1=0
rozwiąż to równanie i podaj te a
1 , które są liczbami całkowitymi
powinno Ci wyjść
a1 = 1 tylko takie a
1 przyjmujemy
więc r = 2 −2*1 => r= 0
ciąg jest stały
więc 1, 1, 1, 1, ....... ile jedynek musisz dodać ?
by otrzymać sumę = 60
to chyba już banał

Dobranoc! Miłych snów !..... np. o ciągach liczbowych oczywiście
2 cze 00:29
Eta:
Anett....... śpisz już

........przy tych ciągach?
2 cze 00:43
Anett: Hmm dziekuje

n=60 w takim razie.
2 cze 06:48