De L'Hospital
Krzysiek: Korzystając z de L'Hospitala obliczyć granicę:
| | ∞ | |
Nieoznaczenie " |
| ", tylko po policzeniu już drugi raz pochodnej nadal mam nieoznaczenie, a |
| | ∞ | |
mianownik z każdą kolejną pochodną się powiększa...
Po zastosowaniu pierwszy raz de L'Hospitala:
Po zastosowaniu drugi raz de L'Hospitala:
Gdzie robię błąd?
(Wynik to
∞)
6 sty 13:03
pomoc24: wypierdalaj
6 sty 13:04
Patryk: tu nie liczysz pochodnej całego wyrażania tylko oddzielnie licznika i mianowania
6 sty 13:04
6 sty 13:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
| e1/x | | e1/x*sin2x | | sinx | |
| = H = |
| = e1/x*( |
| )2 −> ∞*1 = ∞ |
| ctgx | | x2 | | x | |
6 sty 13:07
xxx: dokladnie , osobno pochodna mianownika i osobno pochodna licznika , nie uwzgledniasz kreski
ulamkowej pomiedzy tymi wyrazaniami
6 sty 13:07
Krzysiek: | | sin2x | |
Tak też liczyłem. Ale nie wpadłem na to, że |
| =1, dzięki Panowie. |
| | x2 | |
6 sty 13:44
Krzysiek : Do pomoc24. Mnie akuratnie nie obraziles . Obraziless innego kolege Krzyska ktory ma problemy i
potrzebuje pomocy . PO drugie . Co ty jestes za figura ze obrazasz ludzi
6 sty 14:48