Zadania różne
Michał: Potrzebuję pomocy z tymi zadaniami. Z góry dziękuję ze wszelką pomoc

1) Naszkicuj wykres funkcji f(x)=
√x2−4x+4−
√x2. Uzasadnij że dla dowolnej liczby
całkowitej n liczba f(
√5n) jest całkowita.
2) Dane są zbiory A = { (x,y) ∊⊂ R
2 : y−|2x+6|>−4 } i B = {(x,y) ∊⊂ R
2 : y − x ≥ 2 }.
Przedstaw ilustrację graficzną zbioru A\B i na jej podstawie podaj, ile punktów o obu
współrzędnych całkowitych należy do tego zbioru.
3) Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = x
3 + 3x
2 + (0,5a + 2)x + a przez dwumian x − 2 jest
równa 16. Wyznacz wartość parametru a. Rozwiąż nierówność W(x) ≥ 0.
4) Dany jest ciąg arytmetyczny (a
n), w którym a
11 = 16 i a
23 = 40. Uzasadnij że ciąg b
n
= 3
an jest ciągiem geometrycznym. Oblicz sumę trzech początkowych wyrazów ciągu (b
n).
5) Wyznacz kąt α∊(5π;6π), dla którego cosα jest równy pierwiastkowi równania (log
2 x + 1 )
log
2 x = log
2 x +1
6) Dany jest trójkąt ABC taki, że |AC|=2|AB|. Miara kąta ACB jest o 30◯ mniejsza od miary kąta
ABC. Oblicz tangens kąta ACB