Punkty przegięcia oraz przedziały wypukłościa i wklęsłości.
Kujonek_23: Witam, bardzo prosze o pomoc − nic z tego nie kumam,
a to zadanie mam na jutro. Dziękuje za pomoc:
Wyznacz punkty przegięcia oraz przedziały wykupłości i wklęsłości funkcji:
a) f(x)= 15x5 − 2x3
b) f(x)= 14x4 − x3
c) f(x)= − 120x5 + x3
d) f(x)= − 112x4 + x3
6 sty 12:45
PW: A są takie twierdzenia, które mówią jak za pomocą pochodnej znaleźć przedziały, na których
funkcja jest wypukła (wklęsła) i gdzie są punkty przegięcia. Nie ma tu co "kumać" − jest
twierdzenie i trzeba liczyć pochodne. No, chyba że twierdzeń nie znasz, to już ciężki
przypadek, bo nie można pomóc.
6 sty 13:34