oblicz granice funkcji
natasza: Ile wynosi granica funkcji :
| | 4 | |
a)lim x−>2+ ( z prawej strony) |
| |
| | ln(3−x) | |
| | 4 | |
b)lim x−>2− ( z lewejj strony) |
| |
| | ln(3−x) | |
Bardzo prosze o pomoc , wg. mnie powinno wyjsc w a) − nieskonczonosc b)+ nieskonczonosc
lecz kolezanki maja inaczej i nie wiem czy popelnilam blad czy zle rozumuje .
6 sty 12:37
Ajtek:
Wg mnie w obu jest +∞
6 sty 12:46
natasza: Dzieki , lecz wydaje mi sie a byc moze napewno oba te rozwiazania roznia sie tyle , ze nie wiem
dokladnie w tym przypadku w jaki sposob , pomoze ktos ?
6 sty 12:57
Ajtek:
Dla x→2 z prawej/lewej ln(3−x)=ln1=0
6 sty 13:01
natasza: no niestety gdyby bylo to tak proste nie mialabym problemow , w szkole rowniez robilismy
inaczej , wiem na pewno , ze w obu tych wynikach powinno wyjsc +/− nieskonczonosc lecz
niestety nie jestem pewna z jakim znakiem .
6 sty 13:07
natasza: nikt nie wie
6 sty 13:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
x−>2+ ; f(x) −> −∞
x−>2− ; f(x) −> +∞
6 sty 13:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo ln(3−x) =
dla 2+ ; = ln (3−2+) = ln (1−) = 0−
dla 2− ; = ln (3−2−) = ln (1+) = 0+
6 sty 13:14
natasza: czyli jednak dobrze myslalam , dziekuje bardzo
6 sty 13:20