funkcje trygonometryczne
Magda: Podaj funkcje trygonometryczne kąta 135
Proszę o pomoc mam jutro sprawdzian a nie rozumiem tego.
sin135 =sin(90 +45 )=cos45 = √22
cos135o =cos(90o+45o)= − sin45o= − √22
tg135o= tg(90o+45o)= − ctg45o= −1
ctg135o =ctg(90o+45o)= − tg45o= − 1
Wiem mniej więcej jak to zrobić ale nie rozumiem skąd biorą się te minusy. Na przykład w drugim
równaniu . Dlaczego jest −sin45 a nie sin45
6 sty 11:49
tn: 135 stopni to druga ćwiartka.
W drugiej ćwiartce cosinus jest ujemny. więc przed sinusa wpychasz minusa, gdyby to była
czwarta ćwiartka(cos jest tak ujemny) to byś tego minusa nie dawała
np.
cos(270+45) = sin(45)
6 sty 11:56
tn: (to są tzw wzory redukcyjne)
(tam miało być: "cos jest tam dodatni")
6 sty 11:57
Magda: dziękuje bardzo
6 sty 12:01