Trygonometria
kamilos: Rozwiązać nierówność: tg2(arcsinx) > 3
Rozbiłem to sobie na:
sin2x
(arcsinx) > 3
cos2x
sinx − 3 cos2x
> 0
cos2x
sinx − 3 (1 − sin2x)
> 0
1− sin2x)
sinx = t
t − 3 (1 − t2)
> 0
1− t2)
3t2 + t − 3
> 0
1− t2
(3t2 + t − 3)(1− t2) > 0
(3t2 + t − 3)(1− t)(1 + t) > 0
Δ wyszła 37, pierwiastki maskaryczne, wiec coś musiałem skopać, tylko co?
6 sty 10:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
błąd na samym starcie
sin2(arcsinx)
tg2(arcsinx) =
cos2(arcsinx)
6 sty 11:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
x2
=
>3 i rozwiązujesz
(1−x2)
6 sty 11:10
kamilos: hmm... trochę za szybko i nie ogarniam co się tam dokładnie stało.
nie powinno być w liczniku sinx? A w mianowniki po zamianie cos2x na (1−sin2x) → arcsinx
−sinx?