Błagam o rozwiazanie:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym, ściana boczna nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod
kątem 60stopni. Wysokość ściany bocznej wynosi 2√3 cm. Oblicz V i Pc.
1 cze 22:20
Basia: Pomagam
1 cze 22:50
Eta: Pomagam

cierpliwości rysuję ...
1 cze 22:51
Eta:
No to nie pomagam

Basia mnie uprzedziła.
1 cze 22:52
Basia:

h = 2
√3
α=60
sinα=
Hh
H = 3
cosα=
xh
x=√3
x =
13h
p
√3 =
13h
p
h
p = 3
√3
a = 6
P
p = 9
√3
V =
13*P
p*H
podstaw i policz
1 cze 23:03
Basia:
Pc = Pp + 3*12*a*h
podstaw i policz
1 cze 23:06