Może ktoś to umie zrobić ? :)
studentka : Muszę wyliczyć pochodną tego przykłądu (2x3+4ex)cos(x5)
6 sty 10:29
Artur z miasta Neptuna:
No dpbrze ... ale nie wiesz jak zaczac czy Cicsie gubisz w obliczeniach czy Ci zly wynik
wychodzi
6 sty 10:34
studentka : Gubię się w obliczeniach
6 sty 10:35
Artur z miasta Neptuna:
To pokazuj obliczenia ... pokazemy gdzie co zrobisz nie tak
6 sty 10:36
studentka : wyszło mi cos(x2+3)sin(x3+2)*ln(cos(x2+3)*(cos3x2*x3+2)*(−sin2x)(x3+2) taki mi wymik
wyszedł, a ciezko mi powiedziec czy to jest zle czy dobrze bo nie mam odpowiedzi
6 sty 10:39
Artur z miasta Neptuna:
Na bank nie jest to dobrze ... namieszalas troche sobie
6 sty 10:43
studentka : a gdzie mniej więcej robię błedy żeby poprawić
6 sty 10:44
studentka : a takie rozwiązanie : 3x2cos(x3+2)lncos(x2+3)+sin(x3+2)* 1/(cosx2+3)*(−sin(x2+3))*2x
6 sty 10:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
zaczynamy od:
(2x
3+4e
x)
cos(x5) = e
ln (2x3+4ex)cos(x5) =
= e
cos(x5) * ln (2x3 + 4ex)
i z tego wyrażenia liczona jest pochodna:
y' = e
cos(x5) * ln (2x3 + 4ex) * (cos
(x5) * ln (2x
3 + 4e
x))' =
= (2x
3+4e
x)
cos(x5) *(cos
(x5) * ln (2x
3 + 4e
x))'
i już tylko pozostaje Ci obliczenie pochodnej wnętrza ... która na bank nie będzie miała w
sobie członu ln(cos(x
2+3)) <−−− skąd to w ogóle zostało wzięte
6 sty 10:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
oczywiście tam wszedzie jest cos (x5) a nie cos(x5)
6 sty 10:54
studentka : czyli tak powinno byc ? : 5x4(−sin(x5))*ln(2x3+4ex)+cos(x5)*1/(2x3+4ex)*6x2+4ex
6 sty 11:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
na końcu (6x2+4ex) i będzie dobrze ... oczywiście to jest pochodna wnętrza
6 sty 11:02
studentka : aha czyli na koncu po prostu tylko nawiasu mi zabraklo, a poza tym całe zadanie jest juz
skonczone tak ?
6 sty 11:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... pamiętaj o tym początkowym czlonie (3x24ex)cos(x5}
6 sty 11:11
studentka : ok, dziękuję ślicznie za pomoc Arturze
6 sty 11:11