mam pytanie x^2-6x^2-9x+54=0
beata: mam pytanie x2−6x2−9x+54=0 to x=−3 x= 3 x= 6 czy te x zapisujemy jeszcze w ten sposób
x nalezą do liczb R/ oprócz−3 ,3, 6 jeżeli nie to kiedy wykluczamy te x pytanie do zadania
rozwiąż równanie z góry dziekuję za odpowiedz
6 sty 10:28
Artur z miasta Neptuna:
Wykluczamy jakies x'sy gdzie nie naleza do dziedziny ... w przypadky wielomianow gdy np jakie
wartosci x 'wyzeruja' mianownik jakiego ulamka ... lub jakies wyrazenie jest pod pierwiastkiem
lub jest liczba logarytmowana −−−− kojarzysz wyznaczanie dziedziny funkcji

tu jest
analogiczna sytuacja
6 sty 10:31
beata: dzięki
6 sty 10:38
beata: a jeżeli w tych właśnie zadaniach co napisałeś wyliczę x i je zostawie to czy takie
rozwiązanie będzie też dobre czy niedokonczone?
6 sty 10:42
beata: chodzi mi o te które ty wymieniłeś a nie to co ja napisalam
6 sty 10:47