Wartości parametrów
kamilos: Wyznacz wartości parametrów α,β∊R, tak aby dana funkcja była ciągła:
e
14+x dla x < −4
f(x) = sin(2α) dla x = −4
β + arctg(
x−4x+4) dla x > −4
| | π | |
lim(x→ −4+) β + arctg(x−4x+4) = β + |
| |
| | 2 | |
lim(x→ −4
−) e
14+x = 0
sin(2α) = 0
No i teraz utknąłem, nie wiem jak wyznaczyć α.
6 sty 10:16
Artur z miasta Neptuna:
Blad przy granicy prawostronnej dla −4
powinno byc −pi/2
ulamek zbiega do −infinity
6 sty 10:20
Artur z miasta Neptuna:
Rozwoazujesz sin(2a) = 0 tak jak na trygonometrii w liceum
6 sty 10:21
kamilos: No dobra, no to rozbijam sobie to sin(2α) na
2sinαcosα = 0
I nie mam pojęcia jak to dalej ruszyć.
6 sty 10:30
Artur z miasta Neptuna:
A po co

Sin2a = 0
2a = 2kpi
a = kpi
koniec
6 sty 10:33
kamilos: Aaaaaa, wielkie dzięki

. U mnie z trygonometrią naprawdę słabo sprawa wygląda.
6 sty 10:38