pochodne czastkowe
ignis: Pochodne czżstkowe drugiego rzedu:
f(x,y) = cosx*e3y−5+lnx
f(x,y)x=−sinx e3y−5+1/x
f(x,y)y=3cosx e3y−5
Czy pochodne czastkowe pierwszego rzedu sa oki? Mam mały problem z reszta pochodnych,
Dzieki serdeczne
1 cze 22:06
Andrzej: te co policzyłeś są ok
1 cze 22:13
ignis: oki to dobrze

Nie bardzo wiem jak sie zabrac do pochodnych drugiego rzedu. Będą to cztery pochodne?
1 cze 22:22
Andrzej: pochodna drugiego rzędu to pochodna pochodnej, inaczej zwana "drugą pochodną"
policz po prostu pochodne obu tych pochodnych po tej samej zmiennej
będą dwie (w sumie)
1 cze 22:32
Andrzej: policz, ja policzyłem to Ci sprawdzę jak chcesz
1 cze 22:34
ignis: dzieki
1 cze 22:35
Andrzej: są też tzw. pochodne mieszane, że pierwszą się liczy po x a drugą po y i na odwrót, jeśli
miałeś na wykładach czy ćwiczeniach coś takiego to znaczy że jednak masz policzyć w sumie
cztery
1 cze 22:38
♊: Andrzeju (bądź kto inny − w myśl zasady kto pierwszy ten lepszy):
Jesteś pewny, że pochodzne cząstkowe drugiego rzędu z f(x,y) będą tylko dwie ?
W sensie, że nie mogą być pochodne najpierw względem jednej zmiennej a później następnej ?
Pytam bo nie udało mi się tego znaleźć, a na wykładach tego mieć nie będę ;)
1 cze 22:39
♊: a! już andrzej odpowiedział na moje pytanie (zanim je zadałem :P )
1 cze 22:39